Pengaruh Marinasi Ekstrak Jahe (Zingiber Officinale)Terhadap Kualitas Fisik Daging Ayam Afkir
The Effectiveness of Giving Ginger Extract to The Physical Quality of Laying Chicken Meat
Abstract
Improving the quality of the meat so that it is tender before boiling the meat with the meat marination treatment. The marination process can be utilized using vegetable ingredients that contain protease enzymes such as ginger extract. This study aims to determine the effect of soaking ginger juice on the pHysical quality of rejected laying hens. This study used aged ginger and discarded layer chicken meat at the age of 2 years. The research method used was a Completely Randomized Design (CRD) with 4 treatments and 4 replications. With treatment P0 = Without soaking ginger juice (Control), P1 = 50g rejected chicken meat + 50 ml ginger juice + 15 minutes soaking time, P2 = 50g rejected chicken meat + 50 ml ginger juice + 30 minutes soaking time, P3 = Chicken meat rejected 50g + ginger juice 50 ml + soaking time 45 minutes. Data analysis used Analysis of Variance (ANOVA). Based on the results of the variance, it gave unrealistic results (P>0.05) on pH, water holding capacity, cooking loss and breaking power of meat. Soaking The Ginger Extract for 15 minutes is able to provide maximum results in improving the physical quality of rejected laying hens.
Downloads
References
Abustam, E dan Ali, H.M. (2004). Bahan Ajar Ilmu dan Teknologi Pengolahan Daging. Fakultas Peternakan Universitas Hasanuddin. Makassar.
Arni, A., Hafid, H., & Aka, R. (2016). Pengaruh Pemberian Pasta Jahe (Zingiber Officinale Rosceae) Terhadap Kualitas Daging Ayam Kampung. Jurnal Ilmu Dan Teknologi Peternakan Tropis, 3(3). https://doi.org/10.33772/jitro.v3i3.2678
Dewayani, R. E., Natsir, H., & Sjofjah, O. (2015). Pengaruh penggunaan onggok dan ampas tahu terfermentasi mix culture Aspergillus niger dan Rhizopus oligosporus sebagai pengganti jagung dalam pakan terhadap kualitas fisik daging ayam pedaging. Jurnal Ilmu Dan Teknologi Hasil Ternak, 10(1).
Dian Septinova dan Rr Riyanti, M. L. H. A. H. (2019). Pengaruh marinasi Daging Kambing Dalam Blend Jahe (Zingiber Officinale Roscoe) Pada Konsentrasi Berbeda Terhadap pH, Daya Ikat Air Dan Susut Masak. Jurnal Riset Dan Inovasi Peternakan (Journal Of Research And Innovation of Animals), 3(3). https://doi.org/10.23960/jrip.2019.3.3.25-29
Hafid H. 2017. Pengantar Pengolahan Daging: Teori dan Praktik. Cetakan Pertama. Bandung (Indones): Alfabeta.
Heri, W., Rindiani, and F. Nurdiansyah. 2015. Ilmu Bahan Makanan Dasar (1). Nuha Medika. Yogyakarta.
Ismanto, A., & Basuki, R. (2017). Pemanfaatan Ekstrak Buah Nanas dan Ekstrak Buah Pepaya sebagai Bahan Pengempuk Daging Ayam Parent stock Afkir. Jurnal Peternakan Sriwijaya, 6(2). https://doi.org/10.33230/jps.6.2.2017.5081
Lapase, O. A., Gumilar, J., & Tawiriah, W. (2016). Kualitas Fisik (Daya Ikat Air, Susut Masak, dan Keempukan) Daging Paha Ayam Sentul Akibat Lama Perebusan. Student E-Journal, 5(4).
Nafisah, L. (2020). Konsentrasi Jahe Merah (Zingiber Officinale Rosc) Terhadap Karakteristik Fisikokimia Dan Organoleptik Daging Sayat Ayam Kampung (Gallus Domesticus). Jurnal Teknologi Pangan Dan Hasil Pertanian. https://doi.org/10.26623/jtpHp.v15i1.2289
Prayitno, S. S., Sumarmono, J., & Rahardjo, A. H. D. (2020). Pengaruh Lama marinasi Daging Itik Afkir Pada Ekstrak Kulit Buah Carica (Carica Candamarcensis) Terhadap Keempukan Dan Susut Masak Daging. Jurnal Peternakan Nusantara, 6(1). https://doi.org/10.30997/jpnu.v6i1.1815
Rachmawati, E., Sulistyani, T., Mufidah, L., & Stj, R. C. M. A. (2021). Penerapan HACCP Pada Pengolahan Daging Ayam di Instalasi Gizi RSUP dr. Soeradji Tirtonegoro Klaten. Jurnal Socia Akademika, 7(2), 66–71. file:///C:/Users/Asus/Downloads/admin,+13.+Ardanisworo+Lintang+Wicaksani+dan+Retno+Adriyani.pdf
Rompis, J. E. ., & Komansilan, S. (2014). Efektivitas Cara Pemasakan Terhadap Karakteristik Fisik Masakan Daging Babi Hutan. ZOOTEC. https://doi.org/10.35792/zot.34.2.2014.5530
Rusdi, R., Munir, M., & Nurhaeda, N. (2021). Pengaruh Pemberian Ekstrak Jahe Merah (Zingiber Officinale R.) Terhadap Susut Masak Dan Nilai pH Pada Daging Ayam Ras Petelur Afkir dengan Konsentrasi dan Lama marinasi yang Berbeda. Bionature, 21(1). https://doi.org/10.35580/bionature.v21i1.19085
Skovgaard, N. (2004). Lawrie’s Meat Science. International Journal of Food Microbiology. https://doi.org/10.1016/j.ijfoodmicro.2003.08.003
Suantika, R., Suryaningsih, L., & Gumilar, J. (2018). Pengaruh Lama marinasi Dengan Menggunakan ekstrak Jahe Terhadap Kualitas Fisik (Daya Ikat Air, Keempukan Dan pH ) Daging Domba. Jurnal Ilmu Ternak Universitas Padjadjaran, 17(2). https://doi.org/10.24198/jit.v17i2.15129
Sundari, S. (2015). Pengaruh Penambahan Nanopartikel Ekstrak Kunyit Sediaan Serbuk dalam Ransum Terhadap Kualitas Fisik Daging Ayam Broiler Umur 5 Minggu. AgriSains, 6(1).
Supriyatna, A., Amalia2, D., Jauhari2, A. A., & Holydaziah, D. (2015). Aktivitas Enzim Amilase, Lipase, Dan Protease Dari Larva. Jurnal Istek, 9(2).
Yuniati, L., Arifin, A. F., & Sakti, S. S. (2019). Uji Efektivitas Pemberian Ekstrak Rimpang Jahe Merah (Zingiber officinale var. Rubrum) Sebagai Antimikroba yang Bersifat Bakterisid terhadap Bakteri Escherichia coli. UMI Medical Journal, 2(2). https://doi.org/10.33096/umj.v2i2.23.