PENGARUH WAKTU PENYIMPANAN TERHADAP NILAI SUHU, KELEMBABAN DAN KESEGARAN SAYURAN PADA KEMASAN DAUN PISANG

  • Nini Astuti Universitas Islam Negeri Alauddin Makassar
    (ID)
  • Hernawati Hernawati Universitas Islam Negeri Alauddin Makassar
    (ID)
  • Nurul Fuadi UIN Alauddin Makassar
    (ID)

Abstract

This study was to determine the effect of storage time on temperature, humidity and freshness of vegetables on different packages. This research was carried out by packing green mustard vegetables, fruit tomatoes, and potato fruit using banana leaves and charcoal and without packaging using a thermohygrometer to measure temperature and humidity. Data retrieval is done once a day at 09.00 WITA to complete. The results of this study indicate that there is an effect of storage time on the value of temperature, humidity and freshness of vegetables. The freshness of green mustard vegetables lasts longer with banana leaf packaging than those using charcoal and without packaging. Freshness for fruit tomatoes and curly tomatoes lasts longer on the packaging of banana leaves that use charcoal than without packaging and which use banana leaf packaging. old without packaging compared to packaging and charcoal.

Downloads

Download data is not yet available.

References

Bautista,O.K. 1990. Postharvest Technology for Southheast Asian PerishableCrops.Technology dan Livelyhoods Resource Center. Philippines.

Buckle, dkk. 1985. Ilmu Pangan. Depok: UI Press.

Chris Pearson. 1940–1944. The age of wood Fuel And Fighting In French Forests.

Herman, Rahardji,Mono. 2005. Tanaman Berkhasiat Antioksidan. Hlm.72-73. Jakarta:Penebar Swadaya. ISBN 979-489-877-5. Diakses pada tanggal 03 Maret 2019.

Kementrian Agama RI. 2012 Diakses pada tanggal 03 Maret 2019.

Mareta Daetio dan Shofia Nur A. 2011. Pengemasan Produk Sayuran Dengan Bahan Kemas Plastik Pada Penyimpanan Suhu Ruang Dan Suhu Dingin. Diakses pada tanggal 27 Juli 2018

Murdijati,dkk. 2015. Penanganan Segar Hortikultura Untuk Penyimpanan dan Pemasaran. ,Jakarta : Prenadamedia Group

Rosita. 2015. Makanan Halal dan Baik Menurut Al-Qur’an dan Hadits. PAI IAIN RIL.

Rahimah, souviah 2011. Kemasan Logam.Jurusan Tehnik Industri pangan FTIP. Universitas Padjadjaran.

Sahaa,R.K.,Srijan A.,Syed Sohidul H.S.,Priyanka R.. 2013. Medicinal activities of the leaves of Musa sapientum var. sylvesteris in vitro, Asian Pacific Journal of Tropical Biomedicine, 3 (6), 476-482. Diakses pada tanggal 02 Desember 2018

Sembiring, NN. 2009. Pengaruh Jenis Bahan Pengemas Terhadap Kualitas Produk Cabe Merah (Capsicum Annum L) Segar Kemasan Selama Penyimpanan Dingin. Tesis Sekolah Pasca Sarjana Universitas Sumatera Utara. Medan.

Sunarno,Hendri. 2015. Bertanam 36 Jenis Sayur.hlm.45 – 53.Jakarta: Penebar Swadaya. ISBN 978-979-002-579-0. Diakses pada tanggal 24 Januari 2019

Sri,dkk. 2012. Pengaruh Jenis Bahan Pengemas Dan Lama Penyimpanan Terhadap Kadar Vitamin C Dan Susut Berat Cabai Rawi (Capsicum Frutescens L.) Program Studi Pendidikan Biologi Jurusan PMIPA FKIP Universitas Riau Pekanbaru. Diakses pada tanggal 27 Juli 2018.

Syarief,R.,dkk. 1989. Teknologi pngemasan pangan. Laboratorium Rekayasa Proses Pangan,PAU Pangan dan Gizi, Bogor : IPB.

Titri Siratantri Mastuti, Ratna Handayani. 2014. Senyawa Kimia Penyusun Ekstrak Ethyl Asetat Dari Daun Pisang Batu Dan Ambon Hasil Distilasi Air.Jurusan Teknologi Pangan, Universitas Pelita Harapan Jl. M.H. Thamrin Boulevard, Tangerang – Banten.

Tugiyono,H. 2011. Bertanam Tomat.Jakarta : Penebar Swadaya.

Published
2019-12-30
How to Cite
Astuti, N., Hernawati, H., & Fuadi, N. (2019). PENGARUH WAKTU PENYIMPANAN TERHADAP NILAI SUHU, KELEMBABAN DAN KESEGARAN SAYURAN PADA KEMASAN DAUN PISANG. JFT: Jurnal Fisika Dan Terapannya, 6(2), 148-153. https://doi.org/10.24252/jft.v6i2.11752
Section
Artikel
Abstract viewed = 1210 times

Most read articles by the same author(s)

> >>