Analisis Antioksidan Ekstrak Etil Asetat Kulit Buah Manggis (Garcinia mangostana L.) Dengan Metode Dpph (1,1difenil-2-pikrilhidrazil)

  • Dewi Sartika Jurusan Kimia, Fakultas Sains dan Teknologi, UIN Alauddin Makassar
    (ID)
  • St Chadijah
  • Iin Novianty

Abstract

Mangosteen fruit (Garcinia mangostana L.) is a potential source of natural antioxidant. This research can be seen through comparison of the effect of the solvent ethyl acetate for extract mangosteen rind (garcinia mangostana L.) the optimal antioxidant substances for withdrawal. Method used is maceration extraction using methanol and liquid phase using three variable 1:3, 1:4 and 1:5. The test Includes a qualitative and quantitative test of antioxidant. The results of the qualitative test show the presence of antioxidant in the yellow extract of mangosteen rind which turn purple discoloration on color test and the emergence of patches of yellow with purple backgroud on TLC when sprayed solution of DPPH 40 ppm. Then quatitativ test retrieved % high curbs in comparison 1:3.

Downloads

Download data is not yet available.

References

Gupita, C. N., dan Rahayuni, A., 2012, Pengaruh Berbagai Ph Sari Buah Dan Suhu Pasteurisasi Terhadap Aktivitas Antioksidan Dan Tingkat Penerimaan Sari Kulit Buah Manggis, 1 (1).

Miksusanti, E., dan S. Hotdelina, 2012, Aktivitas Antioksidan dan Sifat Kestabilan Warna Campuran Ekstrak Etil Asetat Kulit Buah Manggis (Garcinia Mangostana L.) dan Kayu Secang (Caesalpinia Sappan L.). 15 (2).

Jessica, O. S.,. 2013. “Daya Antioksidan Ekstrak Etanol Kulit Buah Manggis (Garcinia Mangostana L) Hasil Pengadukan dan Reflukx”. 2 (1).

Setyaningrum, E. N., 2010. Efektivitas Penggunaan Jenis Asam Dalam Proses Ekstraksi Pigmen Antosianin Kulit Manggis (Garcinia Mangostana L) Dengan Penambahan Aseton 60%, Skripsi Sarjana Fakultas Pertanian Universitas Sebelas Maret: Surakarta.

Supiyanti, W. D., dkk., 2010, Test Of Antioxidant Activity And Determination Of Total Antyhocyanin Content Inrind Of Mangosteen (Garcinia Mangostana L), 15 (2).

Stevi G, dkk, 2012, Aktivitas Antioksidan Ekstrak Fenolik Dari Kulit Buah Manggis (Garcinia Mangostana L.), Jurnal Kimia, 1 (1).

Published
2015-07-01
How to Cite
Sartika, D., Chadijah, S., & Novianty, I. (2015). Analisis Antioksidan Ekstrak Etil Asetat Kulit Buah Manggis (Garcinia mangostana L.) Dengan Metode Dpph (1,1difenil-2-pikrilhidrazil). Al-Kimia, 3(2), 68-77. https://doi.org/10.24252/al-kimia.v3i2.1671
Section
Article
Abstract viewed = 1123 times