Description of Diet and Family Income in Toddler Children with Nutritional Status During the Covid-19 Pandemic Period in Anrong Appakka, Pangkep Regency

  • Irviani Ibrahim UIN Alauddin Makassar
    (ID)
  • Sukfitrianty Syahrir Prodi Kesehatan Masyarakat, Universitas Islam Negeri Alauddin Makassar
    (ID)
  • Syarfaini Syarfaini Prodi Kesehatan Masyarakat, Universitas Islam Negeri Alauddin Makassar
    (ID)
  • Syamsul Alam Prodi Kesehatan Masyarakat, Universitas Islam Negeri Alauddin Makassar
    (ID)
  • Fitriani Hasyim Prodi Kesehatan Masyarakat, Universitas Islam Negeri Alauddin Makassar
    (ID)

Abstract

Nutritional problems in children are cause by inadequate food intake due dietry factors and family income. The purpose of this study was to determine the diet and family income of children under five with nutritional status during the Covid-19 pandemic in Anrong Appakka Village, Pangkeje'ne District, Pangkep Regency. This type of research is quantitative observational with a descriptive observational approach. The population in this study were all children under five aged 13-59 months. The sampling technique used is total sampling. The results showed that during the Covid-19 pandemic, out of 145 children under five, most of the children under five or as many as 124 children under five (85.8%) had good nutritional status. The diet of children under five during the Covid-19 pandemic as many as 74 toddlers (51%) have a diet that is still classified as lacking and others or as many as 71 toddlers (49%) have a diet that is classified as sufficient. The family income status of children under five showed that of 145 children under five, almost all children under five or as many as 120 children under five (82.8%) experienced a decrease in family income and only a small part or 25 children under five (17.2%) did not experience a decrease in income during the pandemic. Covid-19.

Gambaran Pola Makan Dan Pendapatan Keluarga Pada Anak Balita Dengan StatusGizi Selama Masa Pandemi Covid-19 Di Anrong Appakka, Kabupaten Pangkep

References

Amalia, D., & Rakhma, L. R. (t.t.). Hubungan Riwayat Pemberian ASI Eksklusif, Kelengkapan Imunisasi Dasar, dan Durasi Sakit terhadap Status Gizi Balita dari Ibu Pekerja Pabrik di Kecamatan Grogol Kabupaten Sukoharjo. 3(1), 9.

Badan Pusat Statistik Republik Indonesia, (2020) Statistik Pendapatan Februari 2020.

Danil, Mahyu. Pengaruh Pendapatan Terhadap Tingkat Konsumsi Pada Pegawai Negeri Sipil di Kantor Bupati Kabupaten Bireuen, Journal Ekonomika Universitas Almuslim Bireuen Aceh, Vol. IV No. 7: 9

Departemen Agama RI. (2005 )Al-Qur’an dan Terjemahnya, (Bandung: PT Syamil Cipta Media).

Fajriani, F., Aritonang, E. Y., & Nasution, Z. (2020). Hubungan Pengetahuan, Sikap dan Tindakan Gizi Seimbang Keluarga dengan Status Gizi Anak Balita Usia 2-5 Tahun. Jurnal Ilmu Kesehatan Masyarakat, 9(01), 1–11.

Gregory, Mankiw N. Teory Makro Ekonomi, Jakarta: Erlangga, 2003

Hanun, Marimbi, 2010. Tumbuh Kembang, Status Gizi dn Imunisasi Dasar Pada Balita. Yogyakarta: Nuha Medika.

Hasibuan, T. P., & Siagian, M. (2020). Hubungan Pola Makan Dengan Status Gizi Balita Di Wilayah Kerja Puskesmas Sering Lingkungan Vii Kelurahan Sidorejo Kecamatan Medan Tembung Tahun 2019. Jurnal Kebidanan Kestra (Jkk), 2(2), 116–125.

Hirawan,F.B.(2020).Kebijakan Pangan di Masa Pandemi Covid-19.

Dewa Nyoman Supariasa., dkk. (2014). Penilaian Status Gizi. Jakarta: EGC

Irma,Rahmadani Tripalupi (2021). Konsumsi di Masa Pandemi Covid-19 Ditinjau dari Ekonomi Makro Islam. UIN Sunan Gunung Djati Bandung.

Juliansyah, H. (2018). Pengaruh Pendapatan Perkapita, Pdrb, Dan Jumlah Penduduk Terhadap Tingkat Konsumsi Masyarakat Kabupaten Aceh Tamiang Tahun 2003-2016.

Kasumayanti, E., & Aulia, M. (2019). Hubungan Pendapatan Keluarga Dengan Status Gizi Balita Di Desa Tambang Wilayah Kerja Puskesmas Tambang Kabupaten Kampar Tahun 2019. 7.

Kemenkes.RI (2021). Gugus Tugas Percepatan Penanganan COVID-19. Retrieved Januari 08, 2021.

Kementerian Kesehatan,RI (2020).FAQ coronavirus disease- COVID-19.

Kementrian Agama RI. (2010). Al-Qur’an dan terjemahannya. Mulia Abadi.

Khomsan ,Ali. (2010). Pangan Dan Gizi Untuk Kesehatan. PT.Rja. Grafindo Persada. Jakarta.

M. Habib, C. (2009). Kontroversi jihad di Indonesia: Modernis vs. Fundamentalis. Pilar Media, Universitas Michigan .

Muhyiddin . (2020). Covid-19, New Normal, dan Perencanaan Pembangunan di Indonesia.. Jurnal Perencanaan Pembangunan: The Indonesian Journal of Development Planning, 4(2), 240–252.

Nopirin, (2000). Pengantar Ilmu Ekonomi Makro & Mikro, BPFE, Yogyakarta.

PENILAIAN-STATUS-GIZI-FINAL-SC.pdf. (t.t.).

Perdana, H. M., Darmawansyih, D., & Faradilla, A. (2020). Gambaran Faktor Risiko Malnutrisi pada Anak Balita di Wilayah Kecamatan Tamalanrea Kota Makassar Tahun 2019. UMI Medical Journal, 5(1), 50–56.

PERMENKES-2-2020.pdf. (t.t.).

Persulessy,V., Mursyid, A., & Wijanarka, A. (2016). Tingkat pendapatan dan pola makan berhubungan dengan status gizi balita di Daerah Nelayan Distrik Jayapura Utara Kota Jayapura. Jurnal Gizi dan Dietetik Indonesia (Indonesian Journal of NutritionandDietetics),1(3),143.

PMK_No__28_Th_2019_.pdf. (t.t.).

Riskesdas. (2018). Hasil Utama Riset Kesehata Dasar (RISKESDAS). Journal of Physics A: Mathematical and Theoretical, 44(8), 1–200. https://doi.org/10.1088/1751-8113/44/8/085201

Saragih, B., & Saragih, F. (2020). Gambaran Kebiasaan Makan Masyarakat pada Masa Pandemi Covid-19 (Description of Community Food Habits in the Covid-19 Pandemic Period).

Sugiyono. (2016). Metode Penelitian Kuantitatif, Kualitatif, dan R&D. Penerbit Alfabeta.

Sujarweni, V.W. (2018). Metodologi Penelit ian. (Pustakabarupress). Yogyakarta.

Sukirno, Sadono. 2008. Pengantar Teori Mikro Ekonomi. Edisi Ketiga. Jakarta: PT. Salemba Empat.

Sulistyoningsih, H. (2011). Gizi Untuk Kesehatan Ibu dan Anak. PT Graha Ilmu.

Sunita Almatsier. (2012). Prinsip Dasar Ilmu Gizi . Jakarta. Gramedia Pustaka Umum.

Supatminingsih, T. (2018). Pola Dan Perilaku Konsumsi Rumah Tangga Dalam Perspektif Ekonomi Islam Di Kota Makassar. DIKTUM: Jurnal Syariah dan Hukum.

Tulus T.H. Tambunan, Perekonomian Indonesia Era Orde Lama Hingga Jokowi, (Bogor: Ghalia Indonesia, 2017) h. 108

UIN Alauddin Makassar, (2013). Pedoman KTI UIN Alauddin 2013.

WHO. (2021). Pertanyaan jawaban terkait COVID-19 untuk publik. Retrieved Januari 08, 2021.

Wibowo, Sukarno, Dedi Supriadi. Ekonomi Mikro Islam, Bandung: Pustaka Setia, 2013

Yuliarsih, L., Muhaimin, T., & Anwar, S. (2020). Pengaruh Pola Pemberian Makan Terhadap Status Gizi Balita di Wilayah Kerja Puskesmas Astanajapura Kabupaten Cirebon Tahun 2019. Syntax Literate ; Jurnal Ilmiah Indonesia, 5(4), 82.

Yunus, Muhammad.(2004) . Tafsir Qur’an Karim. Cet. LXXIV; P.T. Hidakarya Agung Jakarta.

Published
2022-01-28
Section
Volume 2, Issue 1, 2022
Abstract viewed = 136 times