Pemanfaatan Buah Patikala (Etlingera Elatior) Terhadap Kualitas Mikrobiologi Daging Ayam Afkir

  • Nanda Dwi Oktavia Universitas islam Negeri Alauddin Makassar
    (ID)
  • Irmawaty Majid universitas Islam Negeri Alauddin Makassar
    (ID)
  • Andi Mutmainna Universitas islam Negeri Alauddin Makassar
    (ID)
Keywords: Microbiological quality, Patikala Fruit, Rejected chicken meat

Abstract

Patikala fruit is a local Indonesian plant that contains many secondary metabolite compounds wich can fungtion as anti bacterials.  The aim of this research is to determine the use of patikala fruit (Etlingera elatior) on microbes in rejected chicken meat.  The treatments in this study were P0 without treatment, P1 storege time 3 hours, P2 storage time 4 hours and P3 storage time 5 hours.  The parameters measured in this research are the microbiological quality of rejected chicken meat which includes testing for Total Plate Count (TPC), Coliform, and E. coli. The resut of the research showed thet the the used of patikala fruit ekstrak (Etlingera elatior) on the microbial quality of rejected chicken meat did not have a significant effect on the Total Plate Count (TPC) test, Colliform test and E. coli test. However based on the data, patikala fruit ekstrak (Etlingera elatior) could inhibit the growth of mikroba samples of rejected chicken meat

Downloads

Download data is not yet available.

References

Afrianti, M., Dwiloka. B., Setiani B. E. 2013. Total Bakter, pH, dan Kadar Air Daging Ayam Broiler setelah Direndam dengan Ekstrak Daun Senduduk (Melastoma malabathricum L) Selama Masa Simpan. Jurnal Pangan Dan Gizi 4(7): 49-59.

Bahri. S., S. Rokhim. dan Y. S. Prasiska. 2019. Kontaminasi Bakteri Escherichia coli pada Sampel Daging. Journal Of Health Science and Prevention. 3(1) : 62-67.

Bambang, AG., Fatimawali., Kojong NS. 2014. Analisis Cemaran Bakteri Coliform dan Identifikasi Escherichia coli pada Air Isi Ulang dari Depot di Kota Manado. Jurnal Ilmiah Farmasi. 3(3): 325-334.

Cohen N, Ennaji H, Bouchrif B, Hassar M, Karib H. 2007. Comparative Study of Microbiological Quality of Raw Poultry Meat at Various Seasons and for Different Slaughtering Processes in Casablanca (Morocco). The Journal of Applied Poultry Research 16(4):502-508.

Destriyan, LM., Swacita IBN., Besung INK. 2013. Pemberian Perasan Bahan Antimikroba Alami dan Lama Penyimpanan pada Suhu Kulkas (50) terhadap Jumlah Bakteri Coliform pada Daging Babi. Bul. Vet. Udayana. 5(2): 122-131.

Fahruddin, A.M., Tatengke, F., Thamrin, R. dan Riewpassa, I.E. 2016. Efektivitas Antibakteri Ekstrak Buah Patikala (Etlingera elatior (Jack) R.M. S.m) terhadap Bakteri Enterococcus faecalis. Jurnal. 5(3): 69-75

Hajrawati dkk. (2016). Kualitas Fisik, Mikrobiologis dan Organoleptik Daging Ayam Broiler pada Pasar Tradisional Dibogor. Jurnal Ilmu Produksi dan Teknologi Hasil Peternakan. Vol. 04 No. 3 Oktober 2016. Departemen Produksi dan Teknologi Peternakan, Fakultas Peternakan, IPB.

Handayani, V., Ahmad, A.R., Sudir, M. 2014. Uji Aktivitas Antioksidan Ekstrak Metanol Bunga dan Daun Patikala (Etlingera elatior (Jack) R.M.Sm) Menggunakan Metode DPPH. Pharm. Sci. Res. 1(2): 86-93.

Irmayani, Rasbawati, Intan Dwi Novieta, Nurliani. 2019. Analisis Cemaran Mikroba dan Nilai pH Daging Ayam Broiler di Pasar Tradisional Lakessi Kota Parepare. Jurnal Galung Tropika. 8(1):1-8.

Kurniawan. 2013. Strategi Pengembangan Agribisnis Peternakan Ayam Petelur di Kabupaten Tabanan. Jurnal Manajemen Agribisnis. 12(2): 53-66.

Naufalin, R., dan H. S. Rukmini. 2012. Pengawet Alami pada Produk Pangan. UPT Perpustakaan UNSOED, Universitas Jenderal Soedirman. Purwokerto. 129 hal.

Naufalin, R., Wicaksono, R. dan Arsil, P. 2019. Aplikasi Cabinet Dryer (Pengering Kabinet) untuk Meningkatkan Produksi Bahan Baku Pengawet Alami Buah Kecombrang (Etlingera elatior). Dinamika Journal. 1(3): 22-27.

Okarini, I. A., Hari Purnomo, Aulanni a m and L.E. Radiati. 2013. Proximate, Toral Phenolic, Antioxidant Activity and Amino Acids Profile of Bali Indigenous Chiken, Spent Laying Hen Broiler Breast Fillet. International Journal of Poultry Science. 12(7): 41-420.

Rananda, R.M., Djamal, A. dan Julizar. 2016. Identifikasi Bakteri Escherichia coli O157:H7 dalam Daging Sapi yang Berasal dari Rumah Potong Hewan Lubuk Buaya. Jurnal Kesehatan Andalas. 5(3): 614-618.

Rugayah, N. 2008. Eksrak Nanas terhadap Daging Sapi dan Kambing. Jurnal Ilmiah Santina. 3(4)

Setyawan, S.A. Lindawati, dan I N.S. Miwada. 2017. Menilai Gelombang Penyebaran Microba pada Daging Ayam yang Dijual Dibeberapa Pasar Tradisional di Denpasar. Jurnal Peternakan Tropika. 5(2): 311-323.

Soeparno. 2015. Ilmu dan Teknologi Daging Edisi Revisi. Universitas Gajah Mada Press, YogyakartaSubekti, E. 2010. Meat quality of Raw Materials Nuggets Laying Chicken Rejects. Jurnal Mediagro. 6(2): 31- 36.

Venansia, N. B., Diana, A. W. dan Novalino H.G. K. 2020. Pengaruh Pemberian Ekstrak Daun Kelor (Moringa oleifera lamk) terhadap Kualitas Mikrobiologi dan Organoleptik Daging Sapi. Jurnal Kajian Veteriner. 8(2): 182-201.

Yusran, A., Muhammad, F. 2018. Daya Hambat Ekstrak Buah Patikala (Etlingera elatior (Jack) R.M.Sm) terhadap Pertumbuhan Staphylococcus Aureus. Makassar Dent 7(2): 95-99.

Published
2024-02-29
How to Cite
Oktavia, N. D., Majid, I., & Mutmainna, A. (2024). Pemanfaatan Buah Patikala (Etlingera Elatior) Terhadap Kualitas Mikrobiologi Daging Ayam Afkir. Anoa: Journal of Animal Husbandry, 3(1), 41-48. https://doi.org/10.24252/anoa.v3i1.41546
Section
Artikel
Abstract viewed = 135 times