Aplikasi Ekstrak Wortel (Daucus carota L) Terhadap nilai Overrun, Daya Leleh dan Uji Organoleptik pada Es Krim

  • Hasniar Burhan Universitas Al Asyariah Mandar
    (ID)
  • Andi Tenri Bau Astuti Mahmud Universitas Al Asyariah Mandar
    (ID)
  • Andi Yahya Universitas Al Asyariah Mandar
    (ID)
Keywords: Melting, Ice Cream, Organoleptic, Overrun, Carrot

Abstract

Ice cream with the addition of natural ingredients continues to develop. The natural pigments found in carrots can be used as natural coloring that is safe for making ice cream. The aim of this research is to determine the effect of adding carrots on the quality of ice cream, to determine the effect of adding carrots on the organoleptic value of ice cream. The parameters measured in this research are melting power, overrun and organoleptic test characteristics. The design used was a completely randomized design (CRD) with 4 treatments and 3 replications (0%, 10%, 15% and 20%). The research results show that carrot extract in ice cream can improve taste, color, aroma and preference characteristics. The melting test had a significant effect (0.05) while the Overrun test had a significant effect (0.00). The addition of different carrot extracts caused the texture and aroma of the ice cream to decrease but did not affect the liking value of the ice cream. The addition of carrot extract to P3 (20%) in making carrot ice cream produces the best quality ice cream

Downloads

Download data is not yet available.

References

Amir, Y. (2018). Daya Terima Susu Bekatul Sebagai Pangan Fungsional. Skripsi sarjana. Fakultas Kesehatan Masyarakat. Universitas Hasanuddin, Makassar.

Azwir & Ridwan (2009). Peningkatan produktivitas padi sawah dengan perbaikan teknologi budidaya. Akta Agrosia, (12): 2.

Bahramparvar, M., & Tehrani, M. M. (2011). Application and functions of stabilizers in ice cream. Food Reviews International, 27: 37–41. https://doi.org/10.1080/87559129.2011.563399.

Dewanti, F. K., & Rahayuni, A. (2013). Substitusi inulin umbi gembili (Dioscorea esculenta) pada produk es krim sebagai alternatif produk makanan tinggi serat dan rendah lemak. Journal of Nutrition College, 2(4), 474–482. https://doi.org/10.14710/jnc.v2i4.3729.

Hartatie, E. S. (2011). Kajian Formulasi (Bahan Baku, Bahan Pemantap) dan Metode Pembuatan terhadap Kualitas Es Krim. Malang: Universitas Muhammadiyah Malang.

Histifarina, D., Musaddad, D. & Murtiningsih, E. (2004). Teknik Pengeringan dalam oven untuk irisan wortel kering bermutu. J. Hort., 14 (2), 107-112.

Nurhadi, B. & Nurhasanah, S. (2010). Sifat Fisik Bahan Pangan. Bandung: Widya Padjajaran.

Padaga, M. & Sawitri, M.E. (2005). Membuat Es Krim yang Sehat. Jakarta: Trubus Agrisarana.

Pohan, R. A. (2008). Analisis usaha tani dan faktor-faktor yang mempengaruhi pendapatan petani wortel (di Desa Gajah Kecamatan Simpang Empat Kabupaten Karo). Skripsi. Progam Studi Agribisnis Fakultas Pertanian Universitas Sumatra Utara. Medan.

Rini, A.K., Dwi I., & Basito (2012). Pengaruh kombinasi bahan penstabil cmc dan gum arab terhadap mutu velva wortel (Daucus carota l.) varietas selo dan varietas Tawangmangu. Jurnal Teknosains Pangan, (1):1, Oktober 2012.

Roland, A. M., Phillips, L. G. & Boor, K. J. (1999). Effects of fat content on the sensory properties, melting, colour and hardness of ice cream. J. Dairy Sci. (82): 32 –38.

Septian, A. (2014). Serangan hama wereng dan kepik pada tanaman padi di sawah lebak sumatera selatan. Palembang: Universitas Sriwijaya.

Syafarini, I. (2009). Karakteristik Produk Tepung Es Krim Dengan Penambahan Hidrokoloid Karaginan Dan Alginat. Program Studi Teknologi Hasil Perikanan. Skripsi. Fakultas Perikanan Dan Ilmu Kelautan Institut Pertanian Bogor.

Syahputra, E. (2008). Pengaruh Jenis Zat Penstabil dan Konsentrasi Mentega yang Digunakan terhadap Mutu dan Karakteristik Es Krim Jagung. Skripsi. Fakultas Pertanian. Universitas Sumatera Utara. Medan.

Winarno, F.G., (2008). Kimia pangan dan gizi. Jakarta: PT Gramedia Utama.

Published
2024-02-28
How to Cite
Burhan, H., Mahmud, A. T. B. A., & Yahya, A. (2024). Aplikasi Ekstrak Wortel (Daucus carota L) Terhadap nilai Overrun, Daya Leleh dan Uji Organoleptik pada Es Krim. Anoa: Journal of Animal Husbandry, 3(1), 33-40. https://doi.org/10.24252/anoa.v3i1.45967
Section
Artikel
Abstract viewed = 110 times